Karnosin är en multifunktionell dipeptid som består av aminosyrorna beta-alanin och L-histidin. Det är också en naturlig antioxidant och kraftfullt glykeringshämmande näringsämne. Karnosin finns både i maten och i människokroppen. Långlivade celler som nervceller (neuroner) och muskelceller (myocyter) innehåller höga nivåer av karnosin. Karnosinnivåerna sjunker dock med åldern, vilket gör kosttillskott till en viktig del av ditt hälsoprogram för hela kroppen. Fördelar i ett ögonkast Hämmar avancerade slutprodukter för glycering (AGEs) träning Potent antioxidant Skyddar muskelceller från oxidation under och efter träning Hjälper till att dra ihop hjärtmuskeln mer effektivt Skyddar mot glykering Carnosine är en unik dipeptid som kan störa glykeringsprocessen, en underliggande åldringsmekanism som orsakar skador på kroppens proteiner.
Glykering involverar kontrollerad icke-enzym tvärbindning av proteiner eller lipider och sockerarter för att bilda strukturer som inte fungerar i kroppen. Glykeringsprocessen kan ytligt se ut som rynkig hud. Carnosine har visat sig ha förmågan att hämma bildningen av avancerade glycation end products (AGEs). Skyddar muskelcellsmembranen Muskelkarnosinnivåer korrelerar med maximal livslängd hos djur. Medan muskelceller (myocyter) innehåller höga nivåer av karnosin, minskar nivåerna med åldern. Muskelnivåerna minskar med 63 % från åldrarna 10 till 70 år, vilket kan förklara den normala åldersrelaterade minskningen av muskelmassa och karnosinfunktion.
Eftersom den som en pH-buffert kan upprätthålla skyddet av muskelcellmembran från oxidation, även under sura förhållanden med muskelansträngning eller träning. Dessutom tillåter karnosin hjärtmuskeln att dra ihop sig mer effektivt genom att förbättra kalciumsvaret i hjärtmyocyterna.13 Dessa fördelar gör karnosin till en viktig del av din omfattande näringsregim.